woensdag 23 juli 2008

Dove Fotoshoppen

Dames in Dove-reclame toch gefotoshopt

hier

Beperkt Houdbaar

Reclame Code Commissie geeft stichting Onbeperkt Houdbaar gelijk

De stichting Onbeperkt Houdbaar (in oprichting) heeft deze week, nog voor haar officiele oprichting, haar eerste succes behaald. De Reclame Code Commissie heeft een klacht toegewezen die twee leden van de stichting indienden over een advertentie van cosmeticabedrijf Vichy. De Commissie vindt een aantal stellingen in de cosmetica-advertentie misleidend.

De stichting Onbeperkt Houdbaar, die op 23 mei officieel wordt opgericht, diende een klacht in tegen een tijdschriftadvertentie voor het product Vichy Liftactiv Pro C . In die reclame belooft Vichy dat deze anti-rimpelcreme rimpels in een maand tijd met 23 % vermindert en dat het product zelfs de diepste rimpels binnen een maand opvult. Volgens de Reclame Code Commissie kan Vichy die claim niet hard genoeg maken. De belofte is volgens de Commissie 'te absoluut' en daardoor misleidend volgens de normen die in de Nederlandse Reclame Code zijn vastgelegd. 'Daarbij is verder nog van belang dat het effect slechts bij een specifieke groep is gemeten', oordeelt de Commissie, 'te weten Chinese vrouwen ... Ook is alleen het effect gemeten dat het product op kraaienpootjes heeft.'

Godwin's law

Godwin's law

"As a Usenet discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches one."

the law is now applied to any threaded online discussion: electronic mailing lists, message boards, chat rooms, and more recently blog comment threads and wiki talk pages.
Contents

Godwin's Law is often cited in online discussions as a caution against the use of inflammatory rhetoric or exaggerated comparisons, and is often conflated with fallacious arguments of the reductio ad Hitlerum form.

huffington post

huffington post
blog over nieuws Amerika, nogal Obama fan.

Artikel in NRC en in VPROgids over de macht van dit blog. Burgerjournalistiek?

zondag 20 juli 2008

23 regels voor webdesign eye-tracking

http://www.marketingfacts.nl/berichten/20071122_23_regels_voor_webdesign_gebaseerd_op_eyetrackingonderzoek/



Net een ezine van diepbizniz eyetracking ontvangen met hun bevinden over hun onderzoek. Leek me ook voor de lezers van Marketingfacts interessant al staat er niet heel veel nieuws in. Of zien lezers dit anders?

“Voorlopige bevindingen Eyetracking onderzoeken

We zijn inmiddels al een poos bezig met het uitvoeren van Eyetracking gebruikersonderzoeken voor onze klanten. Omdat Eyetracking enigszins nieuw is, willen wij onze algemene bevindingen met u delen zodat u daar ook uw voordeel mee kunt doen.

1. Focus op navigatie elementen
Website gebruikers die een duidelijk doel hebben op een site zullen zich voornamelijk concentreren op de navigatie elementen. Dit betekent concreet dat zij nauwelijks meer kijken naar allerlei reclameboodschappen. Deze worden eenvoudigweg genegeerd en irriteren alleen maar.

2. Kijkvolgorde

Uit onze onderzoeken voor klanten blijkt dat de kijkvolgorde op een webpage sterk afhankelijk is van de positionering van een menu. Een menu-item dat rechtsboven in een topmenu staat, laat de oogbeweging van bezoekers over de rechterkant van de webpage bewegen. Dit komt om dat de ogen na het klikken op een dergelijk menu-item als het ware blijven ‘hangen’ aan deze zijde van de webpage. Wanneer de nieuwe webpage dan verschijnt, begint de oogbeweging aan deze zijde. Hiermee kan rekening worden gehouden bij het ontwerpen van webpages.

3. Scannen op keywords
Nog steeds zien we grote ‘lappen’ tekst op websites. Jammer van de ruimte, gebruikers lezen het toch (bijna) niet, maar scannen. Bij het zoeken naar bepaalde informatie heeft de gebruiker verschillende woorden in gedachten waar hij/zij naar op zoek is. Dit zijn de zogeheten keywords. Zijn de keywords niet vindbaar, dan begint zoekt men alternatieve keywords en associeert men er op los om snel de juiste informatie getoond te krijgen.

4. Weinig scrollen
Veel gebruikers blijken niet te scrollen. Dit komt omdat veel webpages precies lijken te eindigen aan de onderkant van het scherm (‘vouw’). Veelal wordt er ook onder de ‘vouw’ content getoond. Door bijvoorbeeld een deel van een afbeelding of een titel met een paar regels tekst weer te geven zullen gebruikers wel meer gaan scrollen. Aan de content zien ze namelijk dat er meer te zien is dan alleen datgene wat zij op het scherm zien.

5. Correlatie muis- en oogbeweging
Bij Eyetracking gebruikersonderzoeken worden zowel de oog- en muisbeweging opgenomen. Vroeger werd gesuggereerd dat de muisbeweging zeer sterk correleerde met de oogbeweging. Oftewel, waar de muis bewoog op het scherm kijken de ogen op dezelfde locatie van het scherm. Eyetracking ontkracht deze correlatie. Wat wij vaak zien is dat de muis stil staat op een willekeurige positie en de ogen bewegen over het scherm. Pas als er een actie moet worden uitgevoerd (klikken) komt de muis pas weer in actie. Ook zien we gebruikers de muis gebruiken als een soort ‘pointer’ Gebruikers geven dan als het ware met de muis aan waar gekeken moet gaan worden.

6. Afbeeldingen trekken de aandacht
Afbeeldingen op webpages blijken sterke aandachtstrekkers. Vooral gezichten van mensen trekken bijna bij iedereen de aandacht. Bewegende afbeeldingen (banners) trekken ook de aandacht, maar vaak in negatieve zin. Vaak geven gebruikers aan dat zij de bewegende afbeeldingen als afleidend ervaren.

* Reageer (6 reacties)
* Print
* Stuur door
* eKudos
* Del.icio.us
* MSN Reporter
* NuJij


* Gerelateerde berichten
* Meer van deze blogger
* Gerelateerde Cursussen

Powered by AskNow Solutions

* Eyetrackingonderzoek Marketingfacts.nl
* Eyetracking video vernieuwde site Telegraaf
* SES NY 2006: Eyetracking 2.0
* Eyetracking: zoeken blijkt niet zo makkelijk
* 23 regels voor webdesign gebaseerd op eyetrackingonderzoek

* Realrank blogs beter dan PageRank?
* Straft Google's PageRank update betaalde links af?
* SBS dreigt blog Dutchcowboys met rechtszaak
* Kartonnen dekbedovertrek: actiesite Stichting zwerfjongeren
* Google Website Optimizer update

* Cursus Webanalytics 25 september 2008



Reacties (6)
Marco Derksen vrijdag 1 juni 2007, 8:21

Keesjan, als het enerzijds weinig nieuws brengt wat is dan de reden om het wel te plaatsen? Toch wel interessant?

Ben ook wel benieuwd wat collegablogger Robert-Jan er zelf van vindt!
Robert-Jan van Diepen vrijdag 1 juni 2007, 8:29

Wat nieuws is voor de lezers zullen ze zelf uitmaken. Het komt er op neer dat sommige bevindingen (2,5 en 6) uitsluitend met eyetracking kunnen worden aangetoond.
Bob vrijdag 1 juni 2007, 8:34

@ Kees jan

Bedankt voor het plaatsen van dit artikel! Ik ben zeer actief bezig met usability en accessibility. Ik ben overtuigd van het belang en de toegevoegde waarde hiervan. Er is nog heel veel te doen, te halen op het gebied van usability, accessibilty en goede websites. Dus: hoe meer van dit soort artikelen worden geplaatst hoe beter! Mensen bewust maken is stap 1 en stap 2 = TOEPASSEN!!! Het bouwen van een goede website die aansluit op de wensen, eisen, behoeftes en beperkingen van de doelgroep is en blijft een vak apart en is niet eenvoudig. Dit wordt in mijn ogen nog teveel onderschat en niet serieus genomen, helaas.. Dus blijf a.u.b. dit soort artikelen plaatsen! Ik nodig andere lezers en bloggers op Marketingfacts van harte uit om over usability, accesibility en goede websites (in mijn ogen in balans met alles) nog meer te vertellen.
Martijn vrijdag 1 juni 2007, 9:58

Interessant artikel. Op basis hiervan kunnen vele sites verder worden geoptimaliseerd. Meer artikelen over usability juich ik dus zeker toe!
Keesjan Deelstra maandag 11 juni 2007, 13:27

@Marco% Robert Jan: sorry was weekje weg. Ja toch wel interessant. Mijn openingszin is inderdaad wat tegenstrijdig:...interessant...niet heel veel nieuws.

Een puntsgewijs overzichtje is altijd interessant ook al staat er niet zo veel nieuws in. Eyetracking als techniek biedt zeker toegevoegde waarde al moet je mijn inziens ook oppassen. Dat mensen volgens dit lijstje kijken of klikken is 1 maar wat je ermee doet is 2 lijkt me. ik geef grif toe dat ikzelf geen usability expert ben maar ik heb me laten vertellen dat gewoon 2x3 gebruikers achter een site zetten qua usability en conversieverbetering erg sterk werkt. En daar is dus dan geen techniek als eyetracking voor nodig. Ik zie dit soort puntenlijstjes meer als rechtlijn voor een te bouwen site terwijl simpel gebruikersonderzoek dan de echte hickups aan het licht brengen. Robert-Jan zal het niet met me eesn zijn dus overtuig me maar van het tegendeel. ;-)
Robert-Jan van Diepen maandag 11 juni 2007, 14:08

@Keesjan
De methode die jij toepast is prima om de belangrijkste knelpunten eruit te halen. Deden meer sitebouwers en eigenaars dit maar.Eyetracking brengt kijk- en gebruikersgedrag in kaart en brengt daarmee meer de user experience in kaart. Met een 'gewone' usabilitytest ontbeer je het kijkgedrag.

brainstormen


Osborne

"It is easier to tone down a wild idea than to think up a new one."- Alex Osborne



http://www.xs4all.nl/~jan/Publicaties/Brainstormen.htm

zaterdag 19 juli 2008

visuele poezie


kalligrafie, typografie, etc.

http://www.tussentaalenbeeld.nl/A22.htm#q

signs, icons, etc.

http://www.cs.indiana.edu/~port/teach/103/sign.symbol.short.html

Hall, proxemics


ET HAll

nonverbale communicatie

http://cms.interculturalu.com/ over interculturele comm

aap

filmpje met de aap en waarnemen

fortis

filmpje fortis, en achtergrond van de campagne, en de missie
(volslagen nietszeggende missie)

http://www.fortis.nl/reclame/fortis_advertising.asp

Onze visie
In een wereld die steeds complexer en tegelijk almaar kleiner wordt, zijn innovatie, snelheid en alertheid van even groot belang als schaal, staat van dienst en bereik. Wij onderscheiden ons als professionele, internationale financiële dienstverlener en staan bekend om ons vermogen om duurzame waarde te creëren voor alle stakeholders. Dat doen wij door in te spelen op de behoeften van onze klanten, beleggers, medewerkers, partners en de gemeenschappen waarin wij actief zijn en door hun verwachtingen zelfs te overtreffen.

Onze missie
Fortis biedt haar klanten aantrekkelijke en creatieve oplossingen.

commentaar in adformatie

Wij willen een van de meest dynamische en duurzame financiële dienstverleners van Europa zijn door het bieden van gespecialiseerde, innovatieve en pragmatische oplossingen via een netwerk van kanalen en door het inzetten van onze operationele kennis en zakelijke expertise.

donderdag 17 juli 2008

Schultz van Thun (vier aspecten)

website twijnstra gudde uitleg

website Schultz

brainstormen

artikel over brainstormen, voor werkcollege

maandag 7 juli 2008

tabak bans helpen niet

the effect of cigarette advertising bans on consumption meta-analyse

Capella, Taylor en Webster 2008 Journal of advertising

"cigarette advertising bans do not have a significant effect on cigarette consumption"

vrijdag 4 juli 2008

creative commons

free software
http://search.creativecommons.org/

poker timer