woensdag 10 september 2008

smileys

functie van smileys
gebrek aan fysiek contact duidelijk maken.
Nonverbaal?
uitleggen hoe het bedoeld is.
kennislink pagina: emoticons kunnen ook communicatie juist veronduidelijken: flirten

Als jij schrijft “Pa komt morgen langs ", kan de ontvanger zien dat je het blijkbaar fijn vindt dat je vader langskomt.
De meeste emoticons zijn lachsymbolen. Lachen in het dagelijks leven doen we om verschillende redenen. Meestal drukken we hiermee plezierige emoties uit. Maar lachen doen we ook om een positieve indruk te maken op anderen. Mensen lijken beschikbaarder, geloofwaardiger en aantrekkelijker, wanneer ze lachen dan wanneer ze niet lachen. Volgens Allan en Barbara Pease hanteren deze techniek zo vaak dat we in slechts 15% echt om grappen lachen. De rest is volgens hen bedoeld om contact te leggen. Hoe meer je lacht, hoe positiever mensen op je reageren, aldus de auteurs van het boek “Waarom mannen en vrouwen met hun lichaam zeggen wat ze eigenlijk niet willen vertellen”.
a. zijn humeur beschrijft of b. de band met de ontvanger benadrukt

studenten van Universiteit Utrecht sms’jes van vrienden en familieleden verzameld. Van 130 studenten werden alle (honderd) sms'jes uit hun bijlage opgenomen in een elektronisch bestand. Uit dat bestand werden de sms'jes met een van de smileys :-), :), , :-(, :(. , ;-), :D, en :P geselecteerd.


Zo kan een lachsignaal een inhoudelijk positief getinte boodschap versterken: Dan gaan we lekker eten met wijn erbij :-). Ook kan een lachsignaal redundant zijn: Gezellig naar de sex-shop bijv haha :)!xxx Tes

Een boodschap die tekstueel een negatieve connotatie bevat kan door een smiley van betekenis veranderen. Een sms’je over collegevoorbereiding laat dat zien: Ik loop echt achter met lezen, telkens geen zin . Het corpus bevat ook berichten waarbij het lachsignaal de relatie van de zender en de hoorder thematiseert: heey lief strandmeisje van me lekker geslapen? ik wel heerlijk!!

Als de zender uit economische overwegingen een lachsignaal inzet, is het vreemd dat de inhoudelijke toevoeging minimaal, redundant of zelfs tegengesteld is. De zender heeft blijkbaar de behoefte om iets anders te doen met de emoticon dan puur te informeren.

Geen opmerkingen: