- Ik ken professor Patell niet."
- Maar het is een professor!
- Je kunt voor elk standpunt, voor elk idee een wetenschapper of een professor vinden die dat zal onderschrijven. Dat wil niet zeggen dat je het daarom moet geloven.
- Maar wat moet ik dan wel geloven?
Hoe leer je iemand die geen hoger onderwijs genoten heeft, en zelfs mensen die dat wel genoten hebben, dat ze sommige vormen van wetenschap, of in elk geval sommige wetenschappers moeten wantrouwen?
Uiteraard. Als iemand uitspraken doet over een vakgebied waarvan hij / zij geen verstand heeft, dan is dat voldoende. Je kunt dan zeggen: Professor X is goed in archeologie, maar hij heeft net zoveel verstand van corona als u en ik.
Maar de vakgebieden zijn vaak zo versnipperd en verengd, dat een buitenstaander het gewicht of gezag van een vakgebied niet kan wegen. Voor hem geldt alleen dat de titel professor gezag impliceert. Iemand verkondigt wat omdat de maatschappij aan deze persoon de titel professor, als in: meerweter vergeven heeft, en daarom is hij / zij geloofwaardig.
Hoe kun je de geloofwaardigheid van een hoogleraar testen?
Kun je zeggen: je moet pas iets geloven als je van meerdere kanten, van meerdere wetenschappers of hoogleraren hoort dat iets het geval is? En bovendien moet het dan ook nog eens via meerdere kanalen, via meerdere bronnen tot je komen?
Maar als iemand alleen met youtube, facebook en whatsapp communiceert? Als iemand hoort dat je mainstreammedia niet moet vertrouwen?
Wat zeg je dan?
Dan moet je het bij jezelf houden.
"Ik snap best dat het moeilijk is om het verschil te zien. Ikzelf vind het ook moeilijk. Wat ik dan altijd doe is dit: er zijn heel veel mensen slimmer dan ik. Wat doen al die slimme mensen? Die houden zich aan de regels van het RIVM. Doen ze dat terwijl ze besodemieterd worden? Ik denk het niet. Ik denk dat als ze besodemieterd worden, deze mensen het eerder zullen weten dan ik. Want ze zijn slimmer. Ik denk dat ik moet luisteren naar de mensen die ik intelligenter, verstandiger vind en met een hoger IQ in mijn omgeving ken dan ikzelf. Als ik die niet ken, dan moet ik misschien luisteren naar iemand die gestudeerd heeft, of naar iemand in de media die zelf gestudeerd heeft en die verstandige dingen zegt. De koning? Zou de koning zich aan de anderhalve meter houden als het niet hoeft? Of zit de koning ook in het complot? Umberto Tan dan? Monique van de Ven?
Misschien moet je niets geloven van mensen die je niet kent, of waarvan je niet kunt checken of ze te vertrouwen zijn. Dan maakt een titel als professor niets uit.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten