woensdag 24 juni 2020

Opiniepeilingen Jaap van Dissel winnen aan populariteit

Opiniepeilingen Jaap van Dissel winnen aan populariteit

Toen hij begon met het publiceren van opiniepeilingen, werd hij door niemand serieus genomen. Inmiddels vertrouwen veel Nederlanders uitsluitend op de wekelijkse virtuele zetelverdeling van RIVM-topman Jaap van Dissel. Toch heeft hij het gevoel dat hij nog altijd geen erkenning krijgt.
Al maanden stelt Van Dissel dat GroenLinks de grootste partij zou worden als er nu verkiezingen zouden zijn. “Er zijn heel duidelijke aanwijzingen dat de populariteit van Klaver toeneemt en dat links zich achter hem verenigt, maar de traditionele opiniepeilers willen het niet zien”, zegt hij daarover. “Ze leiden aan tunnelvisie.”
Het frustreert Van Dissel, viroloog en infectioloog van beroep, dat zijn bevindingen worden genegeerd. Toch bezweert Tom Louwerse van de Peilingwijzer dat dat niet het geval is: “Het is geen totale onzin wat Van Dissel zegt. Ook wij zien soms een licht stijgende lijn bij GroenLinks. Maar Van Dissel publiceert alleen de onderzoeken die dat bevestigen. Alles wat niet in zijn straatje past, zoals mensen die zeggen te stemmen op de VVD, laat hij buiten beschouwing.”
Toch slaat de boodschap van Van Dissel inmiddels aan. Op sociale media verwijzen steeds meer mensen naar de peilingen van de vaderlandse directeur infectieziektebestrijding. Toen GroenLinks in mei bij Ipsos twee zetels won ten opzichte van een maand eerder, regende het reacties. “Van Dissel zegt dit allang, maar naar hem wil niemand luisteren!” was de tendens.
Volgens Louwerse houdt Van Dissel professionele opiniepeilers scherp, maar daar zijn niet al zijn collega’s het mee eens. “Laat die man nou maar weer gewoon mensen openlijk van het vermoorden van weduwen beschuldigen, dat is waar infectiologen voor zijn”, aldus een woordvoerder van I&O Research.


Als je niet weet dat hier Maurice de Hond op de hak genomen wordt, ontgaat je volledig de ironie. Er is geen enkele verwijzing naar het standpunt van MdH. Wel is duidelijk dat Van Dissel niets van opiniepeilingen weet, en dat Louwerse iemand was die eerder bij MdH dan bij Van Dissel hoorde.

Geen opmerkingen: