woensdag 26 oktober 2022

scheldwoorden frequentie

 https://www.quest.nl/maatschappij/taal/a25468848/scheldwoorden-nederland/

Marten van der Meulen


file:///C:/Users/u590113/Downloads/Bachelorscriptie%20L%20Verbeek.pdf



Scheldwoorden voor mannen

1: Klootzak / Lul / Eikel
2: Sukkel
3: Idioot / Mongool
4: Homo / Flikker
5: Aso

Scheldwoorden voor vrouwen

1: Hoer / Bitch / Slet
2: Trut / Doos
3: Kutwijf
4: Idioot / Mongool
5: Sukkel

http://milfje.blogspot.com/2019/01/scheldwoorden-voor-witte-heteromannen.html

https://www.rtlnieuws.nl/node/226611

Het meest gebruikte vloekwoord op Nederlandstalige sociale media, blogs en fora is 'kut'. Deze niet heel chique benaming voor het vrouwelijk geslachtsdeel werd van januari 2016 tot nu ruim 544.000 keer genoemd, zocht BuzzCapture uit voor RTL Nieuws.

Sowieso komen vrouwen er slecht vanaf in online scheldkanonnades. Als we kijken naar scheldwoorden waarmee we een persoon beledigen, is na 'kut' het woord 'slet' het afgelopen jaar het meest gebruikt. Op sociale media werd 'slet' ruim 186.000 keer gezegd.

Van oudsher vrouwonvriendelijk

"Je ziet in de historie dat vrouwonvriendelijke woorden vaker worden gebruikt. Mensen zeggen eerder 'kut' dan 'lul', om het maar even plat te zeggen", zegt Wilfried Verboom van de Bond tegen vloeken. "Woorden als 'hoer' en 'hoerenjong' worden zelfs in de bijbel al als scheldwoord gebruikt."

Hij denkt dat dit komt doordat het taboe erop groter is. "Vrouwelijkheid wordt van oudsher geassocieerd met het zachte en het kwetsbare. Daarmee schelden is een groter taboe en daardoor gebeurt het juist meer." Of vrouwen vaker het slachtoffer zijn online, weet hij niet. "Vrouwen kunnen er in ieder geval zelf online ook wat van", zegt Verboom. 

Verzet tegen grofheid

Betekende vloeken vroeger nog 'de naam van god op een lelijke manier gebruiken'. Tegenwoordig staat vloeken voor alle beledigende en harde termen die we gebruiken om onze boosheid te uiten. Ook voor de Bond tegen vloeken, die dit jaar 100 jaar bestaat en morgen de glossy Holy! uitbrengt.

uit scriptie:

Veelgebruikte categorieën scheldwoorden met Nederlandse voorbeelden. Categorie Nederlands voorbeeld Dieren Koe, varken Kleinerend Sukkel, nerd Etniciteit Jood, mof Fysieke afwijkingen Brillenjood, mankepoot Fysieke en psychische ziekten Kankerlijer, mongool Geaardheid Homo, flikker Lichaamsuitscheidingen Schijterd, pisnicht Onwettige familieleden Bastaard, hoerenjong Seksualiteit Lul, hoer Uiterlijk Dikzak, vuurtoren 

Geen opmerkingen: