dinsdag 30 juni 2020

wim kan

Dag Koningin, Dag prins
Trompetje


Irony and Outrage

Website van salon.com van schrijfster Danna Young

woensdag 24 juni 2020

Hoe om te gaan met wetenschapswantrouwers?





- Kijk! In dit youtubefilmpje zegt professor Patell dat ons kabinet vol sluipmoordenaars zit'. 
- Ik ken professor Patell niet."
- Maar het is een professor!
- Je kunt voor elk standpunt, voor elk idee een wetenschapper of een professor vinden die dat zal onderschrijven. Dat wil niet zeggen dat je het daarom moet geloven.
- Maar wat moet ik dan wel geloven?

Hoe leer je iemand die geen hoger onderwijs genoten heeft, en zelfs mensen die dat wel genoten hebben, dat ze sommige vormen van wetenschap, of in elk geval sommige wetenschappers moeten wantrouwen?

Uiteraard. Als iemand uitspraken doet over een vakgebied waarvan hij / zij geen verstand heeft, dan is dat voldoende. Je kunt dan zeggen: Professor X is goed in archeologie, maar hij heeft net zoveel verstand van corona als u en ik.

Maar de vakgebieden zijn vaak zo versnipperd en verengd, dat een buitenstaander het gewicht of gezag van een vakgebied niet kan wegen. Voor hem geldt alleen dat de titel professor gezag impliceert. Iemand verkondigt wat omdat de maatschappij aan deze persoon de titel professor, als in: meerweter vergeven heeft, en daarom is hij / zij geloofwaardig.

Hoe kun je de geloofwaardigheid van een hoogleraar testen?

Kun je zeggen: je moet pas iets geloven als je van meerdere kanten, van meerdere wetenschappers of hoogleraren hoort dat iets het geval is? En bovendien moet het dan ook nog eens via meerdere kanalen, via meerdere bronnen tot je komen?

Maar als iemand alleen met youtube, facebook en whatsapp communiceert? Als iemand hoort dat je mainstreammedia niet moet vertrouwen?

Wat zeg je dan?

Dan moet je het bij jezelf houden.
"Ik snap best dat het moeilijk is om het verschil te zien. Ikzelf vind het ook moeilijk. Wat ik dan altijd doe is dit: er zijn heel veel mensen slimmer dan ik. Wat doen al die slimme mensen? Die houden zich aan de regels van het RIVM. Doen ze dat terwijl ze besodemieterd worden? Ik denk het niet. Ik denk dat als ze besodemieterd worden, deze mensen het eerder zullen weten dan ik. Want ze zijn slimmer. Ik denk dat ik moet luisteren naar de mensen die ik intelligenter, verstandiger vind en met een hoger IQ in mijn omgeving ken dan ikzelf. Als ik die niet ken, dan moet ik misschien luisteren naar iemand die gestudeerd heeft, of naar iemand in de media die zelf gestudeerd heeft en die verstandige dingen zegt. De koning? Zou de koning zich aan de anderhalve meter houden als het niet hoeft? Of zit de koning ook in het complot? Umberto Tan dan? Monique van de Ven?
Misschien moet je niets geloven van mensen die je niet kent, of waarvan je niet kunt checken of ze te vertrouwen zijn. Dan maakt een titel als professor niets uit. 

Opiniepeilingen Jaap van Dissel winnen aan populariteit

Opiniepeilingen Jaap van Dissel winnen aan populariteit

Toen hij begon met het publiceren van opiniepeilingen, werd hij door niemand serieus genomen. Inmiddels vertrouwen veel Nederlanders uitsluitend op de wekelijkse virtuele zetelverdeling van RIVM-topman Jaap van Dissel. Toch heeft hij het gevoel dat hij nog altijd geen erkenning krijgt.
Al maanden stelt Van Dissel dat GroenLinks de grootste partij zou worden als er nu verkiezingen zouden zijn. “Er zijn heel duidelijke aanwijzingen dat de populariteit van Klaver toeneemt en dat links zich achter hem verenigt, maar de traditionele opiniepeilers willen het niet zien”, zegt hij daarover. “Ze leiden aan tunnelvisie.”
Het frustreert Van Dissel, viroloog en infectioloog van beroep, dat zijn bevindingen worden genegeerd. Toch bezweert Tom Louwerse van de Peilingwijzer dat dat niet het geval is: “Het is geen totale onzin wat Van Dissel zegt. Ook wij zien soms een licht stijgende lijn bij GroenLinks. Maar Van Dissel publiceert alleen de onderzoeken die dat bevestigen. Alles wat niet in zijn straatje past, zoals mensen die zeggen te stemmen op de VVD, laat hij buiten beschouwing.”
Toch slaat de boodschap van Van Dissel inmiddels aan. Op sociale media verwijzen steeds meer mensen naar de peilingen van de vaderlandse directeur infectieziektebestrijding. Toen GroenLinks in mei bij Ipsos twee zetels won ten opzichte van een maand eerder, regende het reacties. “Van Dissel zegt dit allang, maar naar hem wil niemand luisteren!” was de tendens.
Volgens Louwerse houdt Van Dissel professionele opiniepeilers scherp, maar daar zijn niet al zijn collega’s het mee eens. “Laat die man nou maar weer gewoon mensen openlijk van het vermoorden van weduwen beschuldigen, dat is waar infectiologen voor zijn”, aldus een woordvoerder van I&O Research.


Als je niet weet dat hier Maurice de Hond op de hak genomen wordt, ontgaat je volledig de ironie. Er is geen enkele verwijzing naar het standpunt van MdH. Wel is duidelijk dat Van Dissel niets van opiniepeilingen weet, en dat Louwerse iemand was die eerder bij MdH dan bij Van Dissel hoorde.

Inbreker spreekt zich meermaals uit tegen diefstal

Inbreker spreekt zich meermaals uit tegen diefstal

De Wijchense inbreker Hendrik Petersen is het helemaal zat om meteen in de criminele hoek te worden geduwd als hij vertelt over zijn baan. Dat heeft hij tijdens een buurtbarbeque op de Brink duidelijk gemaakt. “Ik heb mij meermaals uitgesproken tegen diefstal, maar het enige wat mensen horen is dat je een keer iets gestolen hebt. En dan ben je tegenwoordig blijkbaar meteen een dief.”

Volgens Petersen kun je tegenwoordig nog niet met een heel kleine koevoet een deur openbreken en wat waardevolle spullen meenemen: “Dan ben je blijkbaar meteen ‘fout’, terwijl ik het helemaal niet fout bedoel. Iedereen die mij kent weet ik dat ik geen dief ben.”

Petersen vindt het jammer dat het steeds maar weer gaat over die paar keer per week dat hij panden binnentreedt om zich daar goederen wederrechtelijk toe te eigenen: “Je zoekt het randje op en soms ga je er overheen. Maar je moest eens weten hoevaak ik mij heb uitgesproken tegen diefstal. Maar dat schrijven jullie niet op.”

vrijdag 19 juni 2020

Mail to self to other

Heb ik deze zelf bedacht?
Je vindt dat iemand je een antwoord schuldig is, of een ander antwoord dan dat wat hij gegeven heeft.
Agressieve beleefdheid is dan dat je zelf het antwoord schrijft dat hij had moeten schrijven, aan je zelf adresseert maar aan hem stuurt.


Beste Margot
Dank voor je attente mail. Ik waardeer dat zeer.
Vriendelijke groet
Margot

vrijdag 12 juni 2020

crisismanagement max planck instituut nijmegen

Eerst de plank heel erg misslaan, maar dan koninklijk repareren. Caroline Rowland op twitter.

vrijdag 5 juni 2020